Laatste verzorging en opbaren
De laatste verzorging en opbaren na een overlijden bestaat uit een aantal zaken. Niet alles is verplicht of noodzakelijk. Wij vinden het belangrijk dat u weet wat de mogelijkheden zijn, u beslist wat u wel en niet wilt. Ook is het mogelijk om als nabestaanden mee te helpen met deze laatste verzorging. Soms kan dat fijn zijn, maar niet iedereen wil dat en dat is natuurlijk ook prima. Er staat in beide situaties een ervaren overledenenverzorger voor u klaar om te helpen.
Wat houdt de laatste verzorging bij overlijden precies in
Meestal bestaat de laatste verzorging uit het wassen, aankleden, haren netjes maken en eventueel wat make up aan te brengen. Ook worden eventuele infuusnaalden e.d. verwijderd. Make-up wordt niet altijd gebruikt en gaat altijd in overleg met de nabestaanden. Naast deze zaken is het ook nodig om incontinentie materiaal aan te brengen, en kunnen we de mond en ogen mooi sluiten. Maar ook hierin geldt dat u aangeeft wat u het beste vindt. Wij zijn er om u te adviseren en uit te leggen wat de opties zijn.
Kleding bij de laatste verzorging en opbaren
De nabestaanden mogen zelf de kleding uitkiezen die de overledene na de laatste verzorging aankrijgt bij opbaren. Het kan ook zo zijn dat de overledene tijdens zijn of haar leven deze kleding al speciaal uitgekozen heeft. Vaak wordt er voor kleding gekozen waar de overledene zich altijd al prettig in voelde. Vergeet niet te denken aan onderkleding, sokken, eventueel schoenen en sieraden. Indien gewenst kunnen deze sieraden vlak voor de uitvaart weer teruggegeven worden aan de familie, zodat deze behouden blijven.
De laatste verzorging: thuis of in een uitvaartcentrum
De laatste verzorging is op veel plekken mogelijk. Dat kan thuis, of in een uitvaartcentrum, of in een mortuarium bij overlijden in het ziekenhuis. Elke situatie is anders, dus bij elk overlijden kijken we opnieuw naar de mogelijkheden en de wensen. Zo weet u precies waar u aan toe bent en kunt u zich voorbereiden op wat komen gaat.
Na de laatste verzorging volgt de opbaring
Bij de laatste verzorging hoort ook de opbaring. Dit is eigenlijk een ander woord van ‘bewaring’ van het lichaam tot de dag van de uitvaart. Sommige mensen zeggen wel eens ‘Ik wil geen opbaring’, waarmee ze waarschijnlijk bedoelen dat er geen bezoek komt. Ook dat is mogelijk, maar technisch gezien spreken we dan nog wel van een opbaring, maar dan zonder bezoek. Opbaren kan thuis, of bij ons in het uitvaartcentrum.
Wat is opbaren
Dit is hoe de opbaring van een overledene in zijn werk gaat
Het afscheid nemen van een geliefde tijdens een opbaring is voor veel mensen een spannende aangelegenheid. Met name als u dit nog nooit eerder meegemaakt heeft. Opbaren is niet eng, maar in veel gevallen juist een liefdevolle gebeurtenis. Hier leest u uitgebreid hoe de opbaring van een overledene in zijn werk gaat.
Hoe werkt opbaren?
Opbaren gebeurt meestal in een uitvaartcentrum. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het fysiek afscheid nemen van een overleden dierbare bij een opbaring, een positief effect kan hebben op het verloop van het verdere rouwproces. Wij vinden het daarom belangrijk dat de nabestaanden op een warme manier een overleden dierbare nog kunnen bezoeken.
Hoeveel dagen opbaren?
Hoeveel dagen we iemand opbaren, is afhankelijk van het moment waarop de persoon overleden is. Het is volgens de wet verplicht om ervoor te zorgen dat een overledene uiterlijk op de 6de werkdag na overlijden begraven of gecremeerd wordt. Dit is dus ook het maximale aantal dagen dat iemand opgebaard kan worden.